top of page

Verslag 'Ventoux' -

Bert Wagendorp

 

Hier heb ik mijn ingekorte versie staan van het verslag.

Door op de pijl onderaan deze pagina te klikken, komt U bij de volledige versie van mijn verslag inclusief een tabel en schema. 

 

1. Kenmerken van een thriller en/of literaire thriller.

a. Een intrigerend verhaal en hoofdpersonen met interessante persoonlijkheden. Soms is het verhaal leidend in het boek, je neemt de lezer mee van de ene naar de andere gebeurtenis, waardoor je hem voortdurend in spanning houdt. Hierbij hebben de hoofdpersonen een ondergeschikte functie: zij zijn nodig om het verhaal te kunnen vertellen. Bij het andere verhaal ligt de nadruk op een of meer van de hoofdpersonen, die zo’n interessante persoonlijkheid hebben of ontwikkeling doormaken dat de lezer geboeid blijft door de vraag hoe de hoofdpersoon verder zal gaan reageren. Hierbij is het van belang dat de personages uit het verhaal zich consistent gedragen, zodat ze geloofwaardig blijven.

In alle gevallen is je verhaal ingebed in een omgeving (een bepaalde setting). Door daarmee te spelen kun je een boek spanning meegeven.

 

b. Het beste kun je beginnen midden in een actiescène of een gesprek. Hierdoor wordt de lezer direct in het verhaal wordt getrokken. De delen van het verhaal waar veel actie in voorkomt, afwisselen met rustige scènes. Als je dit niet doet en je de lezer niet tot rust laat komen, worden de spannende stukken niet meer als spannend ervaren.  

 

c. Een spannend misdaadverhaal waarbij de klemtoon ligt op actie en gevaar. Het doel is om de lezer voortdurend in spanning te houden. Bij een whodunit ligt de klemtoon op het speurwerk en de ondervragingen, en raakt de dader pas bekend tijdens de ontknoping. Bij een thriller daarentegen ligt de klemtoon op actie en gevaar, en is de schurk al eerder bekend. Een thriller draait vaak it op een climax met een confrontatie tussen de held en de schurk, waarbij het leven van de held in gevaar komt maar de held uiteindelijk wint.

Ook een hoog verteltempo en het opdrijven van de spanning is een kenmerk van een thriller.

Vaak zit er ook een romantische verhaallijn in verwerkt. Als de held een man is, kan hij een mooie vrouw ontmoeten met wie hij een relatie begint.

 

2. Reactie op het citaat uit de recensie

Je hoeft geen liefhebber van wielrennen te zijn om dit boek te kunnen lezen. Zelf ben ik namelijk geen super grote liefhebber van wielrennen. Wel vind ik het af en toe leuk om op tv te zien, bijvoorbeeld de ‘Tour de France’. Ondanks het feit dat ik geen liefhebber ben van wielrennen, had ik hier geen last van tijdens het lezen van dit boek.

Sentimentele gevoelens bij de jaren zeventig en tachtig heb ik absoluut niet. Dit was voor mij geen probleem aangezien alles vanaf het begin af aan duidelijk wordt uitgelegd. Bepaalde gevoelens hoef je bij dit boek niet te hebben. De manier van schrijven zorgt ervoor dat je in het boek wordt meegetrokken. Met name de gebeurtenissen in het boek zorgen ervoor dat het een erg mooi boek is om te lezen.

Vriendschap staat in dit boek centraal. Door dit thema raak ik erg betrokken in het boek aangezien ook voor mij, vriendschap een belangrijke rol speelt.

Het belangrijkste in het boek vond ik de gebeurtenissen in combinatie met de gevoelens en gedachten van de personen in het boek. De gebeurtenissen zijn erg geloofwaardig. Het verhaal begint namelijk met een ontmoeting tussen 5 vrienden die elkaar al een hele lange periode niet hebben gezien. Samen spreken ze na een tijdje af om de Mont Ventoux te beklimmen. Wel willen ze van te voren eerst goed trainen. Dit gaan ze samen doen in Luxemburg waar een ‘kleinere’ berg staat. Ik vond dat de hoofdpersonen goede eigenschappen hebben meegekregen. Ook de onderlinge band die de de vrienden met elkaar hebben zorgt voor een goed, interessant en indrukwekkend verhaal. Ik herkende niet zo zeer bepaalde personages bij mezelf, wel zorgt dit boek er voor dat je je bewust moet zijn van het feit dat vriendschap erg belangrijk is in het leven.

Het boek was vlot leesbaar. Dit kwam doordat er een logische opbouw in het verhaal zat waardoor ik goed kon begrijpen waar het verhaal over ging. Ieder deel van het boek was aangrijpend om te lezen. De opbouw van het verhaal richting het gedeelte waar Peter overlijdt zorgde voor de juiste spanning en emotie tijdens het lezen.

 

 

3. Samenvatting (van internet)

Bij de titel Ventoux denk je al snel aan die kale berg in het zuiden van Frankrijk, waar menig zwoegende wielrenner naar boven is gereden. Een enkeling heeft de zware klim niet eens overleefd. Maar als je denkt dat Ventoux een aardig boekje is vol wieler anekdotes over de Ronde van Frankrijk, dan zal Bert Wagendorp je verrassen. De kale berg speelt wel degelijk een rol, en er wordt ook gefietst maar de roman gaat inhoudelijk over heel andere zaken.

Wagendorp schrijft op een vakkundige manier over onderwerpen als tijd en (mannen)vriendschap waarbij zijn schrijfstijl de karige plot overstijgt.

 

Zes vrienden uit de Achterhoek

Ventoux gaat over zes vrienden: vijf mannen en een vrouw. Na hun middelbare school besluiten Joost en Bart dat ze al fietsend de Mont Ventoux willen beklimmen. Peter wil op het laatste moment ook mee. In de afdaling slaat hij over de kop en overlijdt ter plekke. Het fietsen vormt daarna voor de overige jongens een rode draad in hun leven. Dertig jaar na de dood van Peter komen de overgebleven vrienden weer bij elkaar om de berg nogmaals op te fietsen, om zo hun trauma te verwerken.

 

Discussievaardigheid

'praatpapier' + 'zelfevaluatie'

Via de pijl onderaan komt U bij de site van BruutTaal

 

Praatpapier ‘Doping in de sport’

Lance Armstrong, is een Amerikaans voormalig professioneel wielrenner op de weg. In 1993 werd hij wereldkampioen op de weg. Tussen 1999 en 2005 won hij zeven keer op rij de Ronde van Frankrijk. Deze overwinningen werden hem eind 2012 afgenomen, evenals al zijn andere wielerresultaten vanaf augustus 1998, wegens dopinggebruik. De UCI, Union Cycliste internationale, schorste hem op 22 oktober 2012 voor het leven, waardoor hij niet langer als wielrenner mag deelnemen aan wedstrijden. Armstrong gaf op 17 januari 2013 toe dat hij jarenlang doping heeft gebruikt tijdens zijn carrière.

 

Wat verstaan jullie onder doping?

Zien jullie het gebruik van doping in de sport als een probleem?

En wat nou als een wielrenner zwaar verkouden is en per ongeluk toch een hoestdrankje inneemt?

Wordt er eigenlijk wel net zo veel op doping gecontroleerd bij voetbal en atletiek als bij wielrennen?

Bestaat het per ongelijk gebruik van doping nog?

Is het gebruik van doping in de hand te houden?

 

Zelfs al dopinggebruik op jonge leeftijd : sport.infonu.nu : in 2011 werd in Mexico het Wk voetbal voor teams onder 17 jaar georganiseerd. Van de 24 deelnemende landen werden 208 dopingtests afgenomen. Hiervan bevatte er 109 een verboden middel. In totaal waren er maar 5 landen ‘schoon’ verklaard.

 

sport.info.nl : Na het bekendworden van de uitkomsten liet de wereldvoetbalbond FIFA onmiddelink een onderzoek instellen naar het vlees dat in spelershotels werd gebruikt.

30 % van het vlees was met het verboden middel clenbuterol besmet. De spelers zijn hierdoor onschuldig verklaard. Geen een voetballer werd gestraft. Ook nam niet één

nationale bond of internationale federatie actie.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van de strijd tegen doping?

Is de strijd tegen doping een zinvolle strijd?

Vinden jullie het goed om de sporters zo op de huid te zitten?

Dopingbeleid loslaten en jezelf niet langer voor de gek houden?

Nog harder straffen?

Voorlichtingen?

Oplossing?

 

 

 

Het gespreksonderwerp was: Doping in de sport

Datum: 25-09-2014

Ik vond het gesprek in het algemeen goed verlopen. De onderwerpen die we hadden als groep werden stap voor stap behandeld. Zelf vond ik dat ik actief deelnam aan het gesprek. In vergelijking met vorig jaar, ben ik veel meer met argumenten gekomen in plaats van mijn eigen mening. Ik was tijdens het gesprek op zoek naar een juiste oplossing. Dit deed ik door eerst zelf argumenten in te brengen, plus het luisteren naar wat de anderen te zeggen hadden, om vervolgens hierop in te kunnen gaan. Ik heb mezelf goed voorbereid door op internet informatie op te zoeken en verschillende nieuwsartikelen te lezen. Ook heb ik een van deze gevonden bronnen vermeld tijdens het gesprek. Ook heb ik een tegenwerping gegeven dat ging over de FIFA. Een aantal verbeterpunten voor mij zijn: opletten dat ik niet te vaak iemand onderbreek. Nou viel dat dit gesprek wel mee, maar ik moet er voor zorgen dat ik de andere leden vaker helemaal uit laat praten. Ook moet ik er de volgende keer voor zorgen dat, zodra er iemand uit de groep is die te weinig aan het woord komt, ik diegene een vraag stel en zorg dat die betrokken raakt in het gesprek.

Als algemeen aandachtspunt voor mij en de groep, is dat we de volgende keer beter op de tijd moeten letten. Dit voorkomt dat we bepaalde zaken gaan herhalen zoals we dat deze keer deden. Verder vind ik dat we in het algemeen met een goed gevoel terug kunnen kijken op deze discussie.

 

 

Aanvulling na het lezen van www.BruutTaal.nl :

 

Wat niet goed ging is dat we bepaalde onderwerpen minder lang aan bod lieten komen.

We hebben eerder besluiten moeten nemen. Doordat we hier te lang mee wachtten, werd er aan het eind van het gesprek erg veel herhaald.

Ook moeten we er de volgende keer voor zorgen dat we iedereen evenveel ruimte geven om dingen toe te voegen aan het gesprek. Hierdoor taakt iedereen meer betrokken bij het gesprek.

 

 

bottom of page